04Август

Как да обзаведа стаята на детето в синхрон с природата?

От Админ|0 Comments

Как да обзаведа стаята на детето в синхрон с природата?

На първо място е важно домашният ни свят да е заобиколен с естествени и нетоксични материали. Лепилата, които се ползват, да са без формалдехид, а боите и лакове да са с ниско съдържание на летливи органични съединения.

Освен екологично чиста храна, западните държави и Америка отдавна са на вълна и еко дом. Особено внимание се обръща на детските стаи, защото малчуганите са много по-чувствителни от възрастните към токсичните химикали. Затова колкото по-близо до природата, толкова по-добре за децата!

Ако сте на вълна ремонт и се колебаете какво да бъде подовото покритие, ето някои детайли, които биха ви помогнали в избора.

Паркетът като материал може да бъде или от чисто дърво, или от т.нар. инженерно дърво, което всъщност е хит в последните може би повече от 10 години и е предпочитано за настилка в редица домове.

Като естествен материал дървото е най-подходящо за подово покритие от екологична гледна точка. Затова и съответно държи цена. Но трябва да се обърне сериозно внимание на лаковото покритие на дървения под, което може да компроментира дървото като екопродукт. Дървото помага за по-добрата топлоизолация и общата енергийна ефективност на помещението.  Като естествен материал има способността да диша, но това води до един голям негатив - опасността  от т.нар. парников ефект, при който дървеният под при промяна на влажността се подува. При много студено време и отопление без овлажнители резултатът е напукване. Затова е много важна адекватната вентилация на помещение с дървено подово покритие.  Дървото е твърд продукт и за разлика от настилки като килим или мокет има своите недостатъци - лоша звукоизолационна характеристика. С това можете да се справите, като използвате различни видове звукоизолационни материали под паркета (стъклена вата, по-модерните настилки познати като sound mat и др.)

MDF (medium-density fiberboard) или MDF с ламинат е един от видовете "инженерно дърво". Получава се при слепването на ситни дървени стърготини под налягане и при висока температура. След това се полага ламинатът, който е слой фурнир от истинско дърво, фабрично лакиран и залепен върху MDF. Обработва се (реже, оформя и т.н.) като всяко дърво, но е много по-евтин. Дали обаче е със същите качества? Първо предимство - повърхността на подовите настилки от MDF с ламинат е много по-твърда в сравнение с дървените, а това го прави и по-издържливо във времето. Второ предимство - MDF не "диша" като дървения под, поради което не се подува и размества. От екологична гледна точка MDF е добър материал, стига частиците да са залепени с лигнин и парафин. Тогава MDF е напълно екологичен материал. Важното е да няма наличие на формалдехидна смола, която обикновено се използва при слепването на частиците. За разлика от масивното дърво MDF има висока степен на влагоустойчивост (80% при максимална 60% за масива). Съответно поддръжката му е доста по-лесна. Има един недостатък - ако се надраска, трудно може да се "реставрира" (за разлика от дървения под).

В зависимост от начина на инсталация на паркета, той може да се кове, реди или лепи. Ако се лепи паркетът или дюшемето, трябва да се внимава и да се избягват лепилата, които съдържат вредни вещества (толуол, ацетон и др. токсични вещества). Безвредни са, например, акрилните, полиуретановите и водноразтворимите прахообразни лепила.  Най-добър вариант са водните лепила, защото освен че изсъхват по-бързо, съдържат възможно най-малко дразнещи вещества.

Лаковото покритие е неминуема част от дървения под. То предпазва дървото от износване, влага, замърсяване и механично увреждане. Лакът може да бъде фабрично нанесен или нанесен на място. При наличие обаче на вредни съставки (разтворители) в лаковото покритие отделените вещества във въздуха (като толуен, ксилен и др. от групата на ароматните въглеводороди) могат да предизвикат раздразнение на очите, кожни заболявания или дори сериозни смущения в нервната система. Такива са например евтините синтетични лакове, които трябва да се избягват.

Много добър и предпочитан вариант за подова настилка е коркът. Той е екологичен и не предизвиква алергии. Използва се дори и за изолация, тъй като е много еластичен и има почти пълна водонепропускливост.

Килим или мокет

Тук специалистите биха ви посъветвали да оставите гол под, но ако сте на друго мнение, имайте предвид няколко неща. Мокетът е евтин и наистина удобен за детска стая от гледна точка на неговата мекота в сравнение с тази на дървения под или MDF. Но поради влакната си той  задържа значително повече прах, който може да доведе до алергия. Почистването е значително по-трудно от "твърдите" подове (дърво, ламинат) и често може да изисква специални препарати, които са вредни, а някои даже опасни за децата. По отношение на поставянето пак трябва да се обърне внимание и на лепилата (с основа от латекс), с които мокетът се залепва за пода.

Независимо дали килим или мокет - важна е материята. Вълната е най-подходяща. На конкурентна цена се намират изкуствени килими с много добър дизайн, но те са направени от полиестер, полиамид, полипропилен и др., които също могат да предизвикат алергии.

Сподели

0 Коментари

Напишете коментар