13Юни

Каква е разликата между ПДЧ и МДФ?

От Админ|0 Comments

За да изберете правилният материал за Вашите нови мебели по поръчка е нужно да знаете качествата, предимства и недостатъци на използваните патериали:

ПДЧ (пресовани дървесни частици)
Производството на ПДЧ статира в началото 40-те години на ХХ век в Германия, където са произведени първите ПДЧ от отпадъчни материали в дървообработващите заводи. Направени са от пресовани малки дървесни частици, слепени със смоли във формата на плоча. Така направената плоча е по-устойчива и по-здрава. По отношение на разнообразието от цветове и текстури, се полага двустранно покритие от дървен фурнир или ламинирана повърхност.

Плоскостите от пресовани дървесни частици (ПДЧ) са по-евтини, по-плътни и по-еднородни в сравнение с истинско дърво и шперплата. Предимно се използват в направата на корпусни мебели и не са подходящи за по-фина обработка. Заради слабата си влагоустойчивост, употребата на ламинирани ПДЧ плоскости е неподходяща за външни работи и в помещения с висока влажност. Ако проникне влага в материала той се раздува непоправимо и губи якотата си, след което се разрушава. По-податливи на влага естествено са неламинираните ПДЧ плоскости, затова се използват много рядко.

Мебелите от ламинирани ПДЧ плоскости могат да запазят добрия си външен вид и функционалност дълго ако по-рядко се разглобяват и сглобяват и са защитени от влага.

МДФ (плоскости от фибри със средна плътност).
Процеса за изработката на МДФ е развита в САЩ към края на 60-те години. Този продукт бързо се налага на пазара благодарение на свойствата си като качествен заместител на добре позната масивната дървесина и е по-добри свойства и характеристики от ПДЧ. В производство мебели се използва като фурнирован, ламиниран, без покритие и като профил.

Това са фини дървесни влакна, пресовани и слепени при много висока температура със добре свързващи вещества. МДФ плоскостите имат голямо разнообразие от разцветки, тъй каот могат да бъдат ламинирани или фурнировани (покрити с фурнир от естествена дървесина). По този начин придобиват красив и устойчив външен вид подходящ за изработка на мебели за дома и офиса. МДФ плоскостите подлежат и на боядисване с бои на водна основа, така могат да се постигнат идеално гладки повърхности.

МДФ плочите са по-добър материал в съпоставяне с популярни материали като гипсофазер, ПДЧ или дори масивно дърво по няколко причини:
- Направени са от много фина консистенция, която позволява плоскостта да е съвършенно гладка.
- Материалът не е ронлив и е подходящ за изработката на малки детайли и на декоративни такива.
- МДФ плоскостите са много устойчиви на влага - няма да нарушат формата си или набъбнат, когато се ползват в места с висока влажност.
- МДФ е доста гъвкав строителен материал, който може да се ползва с много различни приложения.
- Механичните характеристики превъзхождат естественото дърво, но са по-евтини и лесни за работа от масивна дървесина.
- Устойчиви са на развитието на гъбички и микроорганизми, което ги прави безвредни и хигиенични при експлоатацията им в бита.

Сподели

0 Коментари

Напишете коментар